POVREDE BUBNE OPNE

Bubna opna ( Membrana tympani ) je nepravilno okrugla membrana koja deli spoljašnji slušni hodnik od bubne duplje, odnosno srednjeg uha. Ona je jako tanka, gracilna. Zbog svog položaja I finoće vrlo često je izložena povredama, direktnim ili indirektnim.

Direktne povrede bubne opne su posledica dejstva mehaničke sile – čišćenje uva štapićima ili drugim oštrim predmetima /igle, olovke…

Uzroci indirektnih povreda bubne opne su naglo povećanje pritiska vazduha u spoljašnjem slušnom hodniku prilikom jakog udarca po uvu—udarac pesnice, lopte, grudve… I barotraume, odnosno nagla promena atmosferskog pritiska—putovanje avionom, ronjenje…

Svi pacijenti sa povređenom bubnom opnom, odnosno perforacijom, žale se na jak bol koji se javlja neposredno nakon povrede, nekad na krvarenje iz uha. Bol mogu da prate nagluvost, šum u uhu, vrtoglavica. Simptomi su uglavnom, nakon 24-48 sati od povređivanja, manjeg intenziteta I upravo je to razlog da se ne javljaju lekaru na vreme.

Dijagnoza se lako I brzo postavlja nakon otoendoskopskog pregleda I ispitivanja sluha. Prednost OTOENDOSKOPIJE u dijagnostici je iz razloga što su perforacije često mikropromera I ne mogu se uočiti otoskopskim pregledom, bez optike.

Lečenje je u velikom procentu uspešno UKOLIKO SE PACIJENT JAVI NA PREGLED ODMAH NAKON POVREĐIVANJA !!!

 Samo lečenje traje 10ak dana / primena antibiotika, lokalna nega uva, uvo ne sme da se kvasi dok bubna opna ne zaraste.

Komplikacije ne lečene perforacije su ozbiljne, vrlo često se rešavaju dalje hiruškim putem.

 pacijent, vaterpolista koji je, na utakmici,  zadobio udarac nogom u predeo desnog uha…