ISPIRANJE UŠIJU

ISPIRANJE UŠIJU

CERUMEN, UŠNA MAST, SMOLA je fiziološki, normalan sadržaj spoljašnjh slušnih kanala. Njegova uloga je podmazivanje kože kanala I kada je u manjim količinama ne pravi problem pacijentu. Često je u većim količinama, stvore se čepovi I tada nastaje problem. Neophodan je orl pregled I ISPIRANJE UŠIJU kako bi se sprečila eventualna infekcija I rešio problem zapušenja, neprijatnosti, slabijeg sluha.

 

ISPIRANJE UŠIJU je bezbolna intervencija. Posebnim špricem se istiskuje voda temperature tela u spoljašnji kanal,koja izbacuje CERUMEN. Ne preporučujemo pacijentima da sami rade ISPIRANJE UŠIJU jer postoji mogućnost da se povredi koža kanala, pa čak I bubna opna. Lekar pored ISPIRANJA UŠIJU može cerumen ukloniti I manuelno ezom, pincetom ili pak da aspirira asiratorom.

KADA ISPRATI UVO ?

Svakako pre sezone kupanja. Ukoliko postoji CERUMINOZNI ČEP, u kontaktu sa vodom dolazi do njegovog bubrenja I opstrukcije kanala. Voda je uglavnom nečista, bilo da je iz bazena, mora, reke I zadržavanjem prljave vode lako I brzo dolazi do razvoja infekcije kože koja je jako bolna. ISPIRATI UŠI u maju, junu mesecu ili po potrebi.Potrebo je redovno ISPIRANJE UŠIJU I kod pacijenata koji koriste slušne aparate.

 

KADA SE NE ISPIRA UVO ?

Stanje nakon povrede, perforacije bubne opne, hronične upale srednjeg uha sa perforiranom bubnom opnom / kad uvo povremeno curi / je kontraidikacija za ISPIRANJE UHA. U ovim slučajevima manuelno uklanjamo CERUMEN.

ŠTA NE SMETE DA RADITE ?

Nikako da koristite štapiće za uši ili druga pomagala / kraj od naočara, igle, čačkalice…/ . Ako postoji CERUMEN ČEP možete samo da ga osušite I nagurate duboko u kanal, sabijete I ISPIRANJE UHA je znatno teže I za pacijenta I za lekara. Naravno možete I da se povredite. Dozvoljeno je da sipate sami 3% Hidrogen u uvo koje je za ispiranje do dolaska kod ORL lekara.

NE DOZVOLITE DA VAM PRESEDNE LETOVANJE, DOĐITE DA ISPEREMO UŠI!!!

VEGA ORL