AMBROZIJA

AMBROZIJA…jedna je od najpoznatijih i najopasnijih alergenih biljaka na svetu. Radi se o invazivnom korovu u narodu poznatom i pod nazivima limundžik, opaš, pelenasta ambrozija, amerikanka i fazanuša. Jednogodišnja biljka koja niče od sredine aprila, a cveta u kasno leto i jesen, od sredine jula do novembra. Najveća koncentracija je krajem avgusta i sredinom septembra.

Polen ambrozije, u svetu izaziva alergiju kod 10 % ljudi, dok je u Srbiji procena da svaki peti stanovnik ima alergiju na ambroziju.

Alergijska reakcija se prvenstveno javlja na gornjim disajnim putevima kao otežano disanje, pojačana sekrecija iz nosa, kijanje, svrab u nosu..kašalj, kao i promene na koži u vidu crvenila, pečata i svraba…

PREPORUKA: ukoliko primetite pojavu nekih od nabrojanih simptoma krajem leta ili početkom jeseni DOĐITE DA ISPITAMO ALERGIJU NA INHALACIONE ALERGENE, tzv. Prick test/ ima 12 alergena, jedan je famozna ambrozija/, DIJAGNOSTIKUJEMO ALERGIJSKI RINITIS i ODREDIMO TERAPIJU: neki od nazalnih glikokortikoida koji su se pokazali efikasnim.

PREVENCIJA:

  • izbegavati najveću koncentraciju alergena u vazduhu u kasnijim pre podnevnim časovima
  • zatvarati prozore u kući i u automobilu, koristiti klima uređaje
  • po mogućstvu koristiti HEPA filter
  •  menjati posteljinu jednom nedeljno i prati na 60 stepeni

 

MOŽEMO DA VAM POMOGNEMO – VEGA ORL ORDINACIJA !